O aikido-u

staza1

‘Aikido je umjetnost, na isti način na koji su to slikarstvo i glazba.’
Kenjiro Yoshigasaki

Aikido je japanska vještina nastala sredinom dvadesetog stoljeća kao jedna kompilacija više izvornih japanskih vještina. Osnivač, odnosno osoba koja je spojila ta umijeća drevnog Japana u nešto novo, što je nazvao ‘aikido‘, je Morihei Ueshiba. Ueshiba je promišljao aikido pod utjecajem Omoto-kyo-a.

markacija2

Važnost harmonije između prirode, ljudi i bogova je ključna za Oomot-kyo (Oomoto). Osnovno načelo jest: Bog se brine za cijeli svemir i čovjek je u središtu svih zbivanja na nebu i na zemlji.

Neke od ‘definicija’ Aikidoa…

Aikido (put sklada, put mira, umijeće mira) s ujedinjenjem uma i tijela se naziva još i ki aikido.Transformacija aikidoa od borbe (Jutsu) do edukativne vještine s etičkim vrijednostima (Do) se i dan danas događa.

Aikido ima svoj dinamični dio… vježbaju se tehnike bacanja, upotreba drvenog noža, mača i štapa… i mirniji dio…meditacija i ki-disanje. Također proučava i poučava kenkodo – put zdravlja.


Koji je stvarni cilj aikida, najlakše je pokazati pomoću Kurosawinog filma ‘Sedam samuraja’. Sjećate se…seljani angažiraju Kambei Shimadu, ronina, da obrani selo od razbojnika. On testira vještinu samuraja koje želi angažirati za obranu sela. Većina ljudi, kad razmišlja o svojoj uspješnosti, želi da to izgleda ovako:

No, u aikidu se teži da to izgleda ovako:

Japamski vrt-korito